Bonus za plići džep

Bez autora
Jun 04 2010

Nema ekonomskog opravdanja da zaposlenima u javnom sektoru budu isplaćeni bonusi, koje je najavila Vlada Srbije u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer oni nisu postali efikasniji u pružanju usluga privredi i građanima. Državna administracija je prekobrojna i neefikasna i neshvatljivo je da se premije činovnicima isplaćuju iz dobiti javnih preduzeća, umesto da se taj novac upotrebi za investicije. Ta odluka je populistička i ima marketinški eho. Reč je o snažnom biračkom telu u javnom sektoru i upravo im se iz tih razloga podilazi, kako bi se obezbedila neka vrsta sigurnosti za izbore koji dolaze. Jednokratna pomoć penzionarima bi bila opravdana, ali samo onima, koji imaju manja primanja. Opravdano bi bilo isplatiti bonuse penzionerima, čija su primanja uglavnom socijalna kategorija, odnosno ti iznosi se kreću između 15.000 i 18.000 dinara.

Bonus za plići džepNema ekonomskog opravdanja da zaposlenima u javnom sektoru budu isplaćeni bonusi, koje je najavila Vlada Srbije u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer oni nisu postali efikasniji u pružanju usluga privredi i građanima, ocenjuju stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

- Državna administracija je prekobrojna i neefikasna i neshvatljivo je da se premije činovnicima isplaćuju iz dobiti javnih preduzeća, umesto da se taj novac upotrebi za investicije - rekao je Saša Đogović, saradnik IZIT, dodajući da je ta odluka populistička i ima marketinški eho.

Đogović je ubeđen da je reč o snažnom biračkom telu u javnom sektoru i upravo im se iz tih razloga podilazi, kako bi se obezbedila neka vrsta sigurnosti za izbore koji dolaze.

- Jednokratna pomoć penzionarima bi bila opravdana, ali samo onima, koji imaju manja primanja - smatra Đogović.

- Opravdano bi bilo isplatiti bonuse penzionerima, čija su primanja uglavnom socijalna kategorija, odnosno ti iznosi se kreću između 15.000 i 18.000 dinara.

Plate u javnim službama, dodaje, treba da budu zamrznute, a ne da se veštački pospešuje javna potrošnja. Inače, u aprilu prosečne plate u državnoj upravi iznosile su 43.193 dinara, što je 12,21 odsto više od proseka primanja u vanprivredi, a 23,6 odsto više nego u privredi. Dakle, zarade u Srbiji, kako u vanprivredi, tako i u privredi su rasle, iako nije došlo do kvalitativne promene privredne strukture.

- To znači da je produktivnost i dalje niska u našoj privredi, konkurentska snaga je slaba, a imamo i dalje veće zarade i plate u odnosu na zarađivačku sposobnost privrede - upozoravaju ekonomisti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik